Dobre polskie wina własnej produkcji

Dobre polskie wina własnej produkcji

W dzisiejszych czasach, bardzo dużo ludzi szuka sobie zajęcia, które będą odskocznią od codziennych obowiązków. Dlatego też wielu ludzi decyduje się na łowienie ryb, zbieranie grzybów, modelarstwo, czy także produkowanie alkoholi. Oczywiście sprzedaż alkoholu bez akcyzy, jest niedozwolona, jednak możemy produkować alkohol dla własnego użytku. 

Czy domowe wino jest dobre?

polskie winoOczywiście, jeżeli chcemy znaleźć zajęcie, które pozwoli nam na relaks, po pracy i codziennych obowiązkach, dobrym pomysłem jest znalezienie zajęcia, które zajmuje dużo czasu. Idealnym hobby, jest tworzenie win. Może nam się wydawać, że najlepsze są wina włoskie, jednak polskie wino domowej roboty, może być dużo lepsze niż, to wyprodukowane we Włoszech. Wino możemy robić na różne sposoby, możemy dodawać drożdże fermentacyjna, aby wino było mocniejsze lub jeżeli chcemy wino może być wyprodukowane, bez drożdży. Zależności od przepisu możemy zrobić wino wytrawne, słodkie i pół słodkie. Oczywiście okres, który musimy poświęcić, aby wino było dobre zależy od jego fermentacji. Podczas produkcji, mamy do czynienia z dwiema fermentacjami. Pierwsza to fermentacja burzliwa, duża, która rozkłada wszystkie cukry, wyciąga sok z owoców. Natomiast druga, to fermentacja cicha, która trwa troszkę dłużej. Podczas niej rozkładane są ostatnie części cukru, wino się klaruje. Ważne, jest aby zobaczyć, kiedy kończy się fermentacja burzliwa, a kiedy zaczyna cicha, aby w odpowiednim momencie odebrać owoce, z wina.

Wino, które wyprodukujemy może być idealnym trunkiem do obiadu, czy też podczas innej okazji. Czas, który poświęcimy, na jego produkcje pomoże nam się zrelaksować, a także zapomnieć o codziennych obowiązkach. Duża produkcja win, pozwoli nam na otworzenie własnej piwniczki, którą będziemy mogli się pochwalić przed znajomymi

Close Menu