Jak bezpiecznie transportować mięso?

Jak bezpiecznie transportować mięso?

Sprzedaż oraz transport mięsa powinien odbywać się według ustalonych reguł. Mięso musi być transportowane w bezpiecznych oraz sterylnych warunkach. Nie wolno przewozić mięsa w brudnych pojemnikach, które nie spełniają określonych wymogów. By zapewnić odpowiednie warunki podczas transportu, mięso powinno być zapakowane do odpowiednich pojemników. Jaki pojemnik powinniśmy wybrać?

Solidny pojemnik z polietylenu na mięso

pojemniki na mięso polietylenMięso z zakładów mięsnych nie powinno być przewożone w skrzynkach, które nie spełniają restrykcyjnych wymogów. Odgórne zasady regulują te kwestie. Jeśli chcemy bezpiecznie przewieźć większą ilość mięsną z zakładu mięsnego bezpośrednio do sklepów, powinniśmy to robić przy pomocy specjalnych pojemników. Jakie to pojemniki są polecane w tej sytuacji? Odpowiedzią są mocne pojemniki na mięso polietylen to materiał, który często służy do ich produkcji. Skrzynki wykonane z tego trwałego materiału posiadają bardzo gładką powierzchnię, która łatwa jest w czyszczeniu oraz zachowaniu odpowiedniej czystości. Polietylen to wytrzymałe tworzywo sztuczne, które cechuje olbrzymia trwałość i odporność na różnorakie uszkodzenia. Skrzynki wykonane z tego specjalnego tworzywa sztucznego są znacznie bardziej trwałe, niż te które są wykonane z drewna. Mięso znajdujące się w skrzynkach będzie również lepiej znosić zmiany temperatur, warto oczywiście zabezpieczyć taką skrzynkę z zewnętrznej strony.

Wszystkie zakłady mięsne powinny posiadać na swoim wyposażeniu odpowiednie skrzynki. Kupując skrzynki z tworzywa sztucznego zawsze powinniśmy zwrócić uwagę czy posiadają one odpowiednie atesty. To właśnie atesty określają ściśle, czy dany pojemnik będzie odpowiedni do transportowania mięsa. W takich sytuacjach nie można ryzykować zdrowia klientów.