Profesjonalne piece konwekcyjne

Profesjonalne piece konwekcyjne

W dzisiejszych czasach jednym z podstawowych elementów wyposażenia każdej kuchni jest piekarnik. Większość osób niemalże codziennie przygotowuje w nim jakieś potrawy. Możemy nie tylko upiec różne rodzaje mięs, ale także warzywa, a nawet ciasta. Okazuje się jednak, że nie każdy piekarnik jest taki sam. Zupełnie inny będzie potrzebny w większej restauracji, aby móc przygotować potrawy inne niż w domu.

Co warto wiedzieć o piecach konwekcyjnych?

piece konwekcyjneBardzo często, aby przygotować konkretną potrawę, musimy trzymać się określonego przepisu. Zazwyczaj czytamy, że trzeba będzie piec daną rzecz przez jakiś czas w określonej temperaturze. Jednak ta sama potrawa przygotowana w zupełnie innym miejscu może smakować zupełnie inaczej mimo tego, że użyto dokładnie tych samych składników. Dlaczego tak się dzieje? Wiele zależy od tego, w jaki sposób potrawa zostanie upieczona. Piece konwekcyjne coraz częściej zaczynają pojawiać się nie tylko w dużych restauracjach, ale także w domach. Ich działanie polega na wykorzystaniu konwekcji, czyli przekazywania ciepła poprzez ruch powietrza. Obieg jest całościowy i może dotrzeć w równomierny sposób do całej potrawy. Nie działa jedynie na zasadzie góra – dół tak jak w przypadku tradycyjnych kuchenek elektrycznych czy gazowych. Dzięki temu z potrawy można wydobyć dużo głębszy smak. Dania są również bardziej aromatyczne i zawsze będziemy mieć pewność, że są dokładnie upieczone.

Nowoczesne technologie sprawiają, że wiele rzeczy można przygotować w zupełnie inny sposób. Z pewnością każdy, kto kiedykolwiek był w dobrej restauracji, zachwycał się smakiem i aromatem danej potrawy. Większość z nich przygotowuje się w wielkich piecach konwekcyjnych, które sprawiają, że każda rzecz smakuje dużo lepiej. Taki piec nie musi mieć wielkich wymiarów i coraz częściej kupowany jest przez prywatne osoby na własny użytek.

Close Menu