Właściwa dieta przy refluksie

Właściwa dieta przy refluksie

Powszechnie wiadomo, że jesteśmy tym co jemy. Jeżeli nasz dieta jest bogata w ciężkostrawne pokarmy, pełne soli i niezdrowych tłuszczów, to z pewnością nasz żołądek nie będzie nam za to wdzięczny. Lepiej wybierać produkty lekkostrawne.

Jak przeciwdziałać refluksowi żołądka?

dieta przy refluksieKażdy z nas wie z doświadczenia, że po pewnych posiłkach czujemy się ciężko, jest nam niedobrze, albo mamy zgagę. Nasz żołądek nie jest workiem, do którego można wszystko wrzucać bezkarnie. Kiedy zaczynamy zauważać, że niemalże po każdym posiłku dokucza nam zgaga, to najprawdopodobniej zmagamy się z refluksem żołądka. Jest to przypadłość, którą się leczy farmakologicznie w celu zmniejszenia ilości kwasu żołądkowego, ale także stosuje się odpowiednią dietę, która zmniejsza objawy. Dieta przy refluksie to przede wszystkim lekkostrawne produkty, gotowane na wodzie, parze, pieczone w folii, lub rękawie. Ponieważ smażone i tłuste potrawy wywołują nasilenie się objawów choroby, to trzeba konsekwentnie z nich zrezygnować. Spożywane produkty muszą maksymalnie szybko znikać z żołądka, bo to co w nim zalega, zaczyna się psuć i powodować wzmożoną produkcję kwasu solnego. Dużą rolę odgrywa błonnik pokarmowy, który działa jak miotełka na jelita. W refluksie żołądka, pacjenci często mają już stany zapalne, które są podrażniane po spożyciu kwaśnych produktów, więc także z nich trzeba zrezygnować. Dozwolone napoje, to przede wszystkim niegazowana woda, herbatki ziołowe, natomiast z kawy, alkoholu i słodkich, gazowanych napojów trzeb zrezygnować.

Taka dieta dla niejednego pacjenta może być ciężka do utrzymania, ale czasem nie pozostaje inne wyjście, bo żołądek jest w tak złym stanie, że niemalże od razu po spożyciu niedozwolonych produktów, reaguje zgagą. Tej choroby nie można bagatelizować.

Close Menu