Zdrowa mąka jaglana

Zdrowa mąka jaglana

W ostatnich latach głośnio jest o zdrowej żywności czy o byciu eko niezależnie od wielu i płci. Co prawda przetworzona żywność nie należy do zdrowej i jej długotrwałe spożywanie może mieć bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie, to nie zawsze produkt z napisem eko jest właściwy dla każdego. Na pewno warto wybierać te produkty, które są wartościowe i nie zawierają sztucznych dodatków.

Jak wykorzystać mąkę jaglaną?

jaglana mąka bezglutenowaProso jest jednym z najstarszych zbór występujących na naszej planecie i jest bardzo powszechnie wykorzystywane. W sprzedaży możemy znaleźć kaszę jaglaną w formie małych, żółtych kuleczek lub mąkę powstałą przez zmielenie kaszy. Oba produkty są pełnowartościowe i przeważnie nie są poddawane żadnym procesom chemicznym. Jaglana mąka bezglutenowa jest niezastąpionym produktem w każdej kuchni, ponieważ może świetnie zastąpić mąkę pszenną, która jest bardzo uboga w składniki odżywcze. Mąka jaglana powstaje z prosa i ma lekko słodki smak, więc doskonale się sprawdzi jako mąka do naleśników, ciast i ciasteczek czy słodkich placuszków. Z pewnością zasmakuje ona dzieciom. Posiada dużą zawartość magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B. Ma właściwości antyoksydacyjne i jest lekkostrawna więc mogą ją spożywać także osoby z wrażliwym żołądkiem. Bez względu czy jemy kaszę czy mąkę jaglaną, dostarczamy sobie tych samych, cennych składników. Jeżeli nie mamy pojęcia jak najlepiej wykorzystać mąkę jaglaną w kuchni, to najlepiej sprawdzić dostępne w internecie przepisy, ponieważ jest ich bardzo dużo. Jest ona mniej kaloryczna niż mąka pszenna, dlatego też często po nią sięgają osoby będące na diecie. Ma też niski indeks glikemiczny, przez co mogą ją spożywać osoby chore na cukrzycę. Jak widać lista zalet mąki jaglanej jest bardzo długa, a jej wykorzystanie w kuchni jest równie szerokie co klasycznych mąk.

Warto po nią sięgać, aby urozmaicić swoją dietę i dostarczyć organizmowi cenny ch składników. Można ją mieszać z innymi rodzajami mąk bezglutenowych, aby uzyskać jeszcze ciekawszy smak i aromat. Jest ona sprzedawana w formie niewielkich torebek po trzysta, pięćset lub tysiąc gramów, ale można ją również kupić na wagę w sklepach z ekologicznymi produktami. Jest ona na tyle popularna w naszej kuchni, że można ją obecnie kupić w każdym sklepie spożywczym.