Chłód wydłuża przydatność do spożycia

Chłód wydłuża przydatność do spożycia

Sprzedaż artykułów spożywczych nierzadko wiąże się z koniecznością odpowiednich warunków ich składowania oraz ekspozycji. Jednym z nich jest przede wszystkim temperatura, która w dużym stopniu wpływa na świeżość produktu oraz zachowanie jego terminu przydatności do spożycia. W przypadku artykułów spożywczych równie ważną kwestią jest zapewnienie odpowiedniej ekspozycji towaru.

Zastosowanie lad chłodniczych

lada chłodniczaWłaśnie dlatego powszechnie wykorzystywanym sprzętem we wszelkiego rodzaju punktach, gdzie sprzedawane są artykuły spożywcze jest lada chłodnicza. W zależności od charakterystyki punktu oraz dostępnej przestrzeni w ofercie rynkowej dostępne są różnie rodzaje lad oraz warianty ich wykonania. W ladach chłodniczych mogą być umieszczane między innymi: mięsa, wędliny, nabiał, ciasta czy ryby. Dzięki przeszkleniu od strony klienta istnieje możliwość zaprezentowania szerokiego asortymentu co znacznie zwiększa szansę na sprzedaż danych grup produktowych. Bardzo ważnym aspektem jest utrzymanie we wnętrzu lady odpowiedniej temperatury. Jest to jedna z najważniejszych kwestii jeśli chodzi o utrzymanie produktów w jak najlepszej świeżości. Często wahania temperatury nawet o jeden stopień od zadanej wartości mogą sprawić, że produkt będzie krócej przydatny do spożycia. To z kolei niesie za sobą ryzyko straty związanej z koniecznością utylizacji danej grupy produktowej.

Właśnie dlatego właściciele punktów często decydują się na zakup nowych lad chłodniczych bezpośrednio od uznanych dostawców, którzy gwarantują ich poprawne działanie oraz parametry przez długi okres czasu. Niektóre urządzenia posiadają pięcioletnią gwarancję na całość oraz wydłużoną gwarancję na poszczególne podzespoły lady. Jak widać przechowywanie produktów spożywczych oraz ich odpowiednia ekspozycja jest jednym z ważniejszych aspektów, które odgrywają kluczową rolę w sklepach.